Facebook icon Twitter icon Instagram icon LinkedIn icon Close icon Home icon
Všechny novinky
1. 4. 2021,

Rockaway Insider s Jurajem Felixem, co-CEO Czech News Center a CEO Mall.tv: „Dokud vám byznys stojí na správných základech, vydržte“

Rockaway Insider s Jurajem Felixem, co-CEO Czech News Center a CEO Mall.tv: „Dokud vám byznys stojí na správných základech, vydržte“

Rodák ze Slovenska je jako chodící elektrárna, která má energie na rozdávání. Stojí v čele úspěšné internetové televize Mall.tv, jako co-CEO řídí mediální dům Czech News Center a navíc je to člověk se zřejmě největším počtem předplatných v Česku – Juraj si totiž kvůli své profesi a zálibě v ženských fashion časopisech předplácí celkem 19 služeb a médií z celého světa. Pro zvídavé: Ne, nestíhá všechno přečíst.

Jakou nejdůležitější věc vás naučil rok 2020?
Byznys dělají lidé a ten správný tým. People first. Znovu jsem si zkrátka uvědomil, že když máte kolem sebe správný tým, zvládnete všechno. Ten březnový víkend, kdy začal první lockdown, jsme se v Mall.tv všichni semkli a změnili jsme kompletně všechno. Zastavili jsme, co jsme zrovna točili, a místo toho jsme se zaměřili na projekt #kulturažije, který pomáhal kulturní obci. Obchod začal prodávat úplně nový produkt, přeorientoval se i marketing a výroba se proměnila v mikro týmy, které jezdily za umělci. Odvysílali jsme nakonec přes 250 přenosů a ve spolupráci s dárcovskou platformou Donio jsme na podporu kultury vybrali od jednotlivých dárců víc než 14 milionů korun. Po známé sbírce na výrobu plicních ventilátorů to byla druhá největší sbírka v té době. A nic z toho bychom nedokázali, kdybychom v Mall.tv neměli tým nadšených lidí, kteří milují svou práci. Je to důkaz, že se vyplatí na tohle myslet.

Jaké je pravidlo číslo jedna, kterým se v byznyse každý den řídíte?
Obstacle is the way. Překážka je cesta. Tak se jmenuje známá kniha od Ryana Holidaye, kterou rád dávám lidem kolem sebe jako dárek, a je to i nejdůležitější pravidlo, jakým se řídím. To, co vám připadá jako největší překážka, je naopak ta největší příležitost. Sám jsem to zažil v kariéře několikrát. Když mi bylo 30 let, stál jsem na křižovatce – měl jsem za sebou jako konzultant sedm let v Deloitte, kde jsem se mohl posunout na vysokou partnerskou pozici v mnichovské kanceláři, nebo přijmout nabídku od Googlu. A já tehdy nechal všeho, a přestože jsem nikdy nedělal marketing a neměl vhodnou kompetenci, a vybral jsem si Google. Šel jsem do toho po hlavě, protože jsem věřil, že mě to posune. A to samé jsem zažil s Mall.tv. I tehdy si všichni klepali na čelo, proč odcházím z Googlu, jenže teď se ukazuje, že to bylo opět správné rozhodnutí. Takže: Překážka je cesta. Jen ale nezapomeňte, že to samozřejmě musí být všechno dobře promyšlené.

Chybami se člověk učí. Která chyba vás naučila nejvíc a co konkrétně?
Zapomínal jsem se věnovat hiringu talentů. Udělal jsem tu chybu několikrát, a vždycky to pak v byznysu bylo hodně znát. Je to klíč k úspěchu. Pokud máte vést byznys, který nestojí jen na jednom člověku, a chcete být úspěšní, musíte se věnovat hledání talentovaných lidí. Podcenil jsem to i v začátcích Mall.tv, kdy jsem si myslel, že sám zvládnu víc věcí, ale jen jsem měl nulový život a výsledek byl stejně špatný. Takže jsem se musel zastavit a část týmu postavil znovu od nuly. Je to taková dlouhodobá mise, u které si asi nikdy nemůžete stoprocentně říct, že jste v tom dobří, pořád se učíte, ale já už každopádně vím, že když to podcením a nevěnuji tomu dost času, vrátí se mi to jako bumerang.

Jaká je vaše nejdůležitější rada začínajícím startupistům?
Nesmíte to vzdát předčasně. Buďte trpěliví a odvážní. A dokud vám byznys stojí na správných základech, máte za sebou trh a produkt, o kterém víte, komu ho chcete prodat, vydržte a neodklánějte se od toho. Vytrvalost je v byznyse klíčová. My jsme v Mall.tv byli také dlouho na hraně přežití, ale nikdy jsme se od své cesty neodklonili, pořád jsme investovali do kvality, a nakonec se to vyplatilo v podobě ceny Emmy pro seriál #martyisdead.

Co považujete za největší přínos vašeho byznysu pro společnost?
Těch věcí je víc, Mall.tv má ambice pomáhat a dávat prostor lokálním tvůrcům, kteří jsou stejně kvalitní jako ti ve Spojených státech, jen nemají tak silný distribuční kanál, ale kdybych měl zmínit jednu jedinou věc, pak je to to, že jsme prostřednictvím osmidílného thrilleru #martyisdead, který poukázal na kyberšikanu, v roce 2020 zachránili jeden dětský život.

Jakou otázku dostáváte nejčastěji a co na ni odpovídáte?
Jak můžeš zvládat všechny projekty, které zvládáš? Mám teď za sebou několik pohovorů na vysoké manažerské posty, kde mi ti kandidáti často říkají: Ta vaše strategie má 140 projektů, to přece nejde zvládat. Tak jim musím vysvětlovat, že to samozřejmě nedělám všechno sám, že na to stejně jako v Mall.tv mám i v CNC schopný tým lidí. Tím se vracím k mé předchozí poznámce o nabírání talentů. Já v tom všem vlastně nejsem důležitý – já jen dokážu nadchnout lidi kolem sebe a propojovat je.

Který life-hack vám nejvíc usnadňuje pracovní život?
Mám jich víc. První se skrývá pod heslem Ego is the enemy, což je další kniha od Ryana Holidaye. Ať už řeším cokoliv, a dokážu u toho potlačit svoje ego, je všechno hned jednodušší. Druhá věc je dieta – už tři roky jím jen jednou za 24 hodin. Anglicky se tomu říká intermittent fasting, tedy přerušované půsty. Začal jsem s tím kvůli tomu, že jsem chtěl zaběhnout maraton, ale pak jsem zjistil, že to má i další vedlejší efekty. Hlavně se vám ohromně zrychlí myšlení, protože vám s jídlem přes den nepřicházejí glykemické vlny. A třetí fígl, který chci zmínit, je, že se věnuju kreativní práci vždy před samotnou prací. V kanceláři jsem od šesti do devíti ráno úplně sám, takže mám klid, který skončí v devět, kdy se mi rozjedou schůzky.

___

Libil se vám tento rozhovor?
Newsletter Rockaway Insider vychází každou druhou středu ráno – přihlaste se k němu hned.


Kliknutím na „Přihlásit odběr“ vyjadřujete souhlas se zasíláním newsletteru Rockaway Insider na zadaný e‑mail. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat přímo v newsletteru.

___