Facebook icon Twitter icon Instagram icon LinkedIn icon Close icon Home icon
Všechny novinky
29. 9. 2022,

ROCKAWAY INSIDER s Lukášem Janouškem (CEO Campiri)

ROCKAWAY INSIDER s Lukášem Janouškem (CEO Campiri)

Úspěšný zakladatel technologických firem s Rockaway spojil před časem síly díky jeho online platformě pro sdílení obytných vozů. Když mluví o svém byznyse, okamžitě je vám jedno jasné: šéf Campiri Lukáš Janoušek nevymýšlí projekty zdaleka jen s cílem zisku, ale především proto, aby dělaly lidem okolo radost a měly opravdový smysl. „A alespoň trochu zlepší svět,” říká v rozhovoru pro Rockaway Insider.

Chybami se člověk učí. Která chyba vás naučila nejvíc a co konkrétně?
Býval jsem často frustrovaný, když jsem s někým komunikoval a ten člověk mi vůbec nerozuměl nebo nedělal to, co jsem si představoval. Pak jsem absolvoval program autentického leadershipu v Atairu, kde jsem pochopil, že lidi jsou různí a mají různé osobnosti – a že to, co mně připadá naprosto jasné a motivující, může být pro jiného velmi nejasné a demotivující. Tou růzností není dobré být frustrovaný, ale naopak být fascinovaný a naučit se s tím fungovat. Používám to dodnes – jak ve svém osobním životě, tak ve vztazích.

Která inspirativní knížka vás nejvíc ovlivnila a měli bychom si ji přečíst?
Jedna z knih, kterou jsem četl a která vedla k založení Campiri, byla Zero to One. Autor Peter Thiel v ní mluví o tom najít si svou „niche”, ve které chci být nejlepší a ve které chci být číslo jedna, abych v ní neměl žádnou konkurenci. Vysvětluje, že konkurence je špatná, protože vede ke snižování marží, důsledku čehož je pak celé odvětví hra s nulovým součtem. Lepší je dělat něco, co nikdo jiný nedělá, a dělat to nejlépe. Vybudovat si trh a stát se tam dominantním.
Kdybych měl jmenovat další, bude to kniha Proč spíme. Je extrémně fascinující, jak obrovský vliv na náš život, výkon i náladu spánek má a jak se o tom strašně málo ví, nikde se to neučí a spánek se hodně podceňuje. Když začneme kvalitněji spát, má to samozřejmě i obrovský efekt na náš byznys – člověk, který se mu věnuje, by měl mít energii, být vyrovnaný a spokojený. Pak je připravený čelit nástrahám a překážkám.

Na které své schopnosti pracujete, protože ji považujete pro budoucnost za nejdůležitější?
Komunikace. To je extrémně důležitá věc. Myslím, že mou silnou stránkou je schopnost preznetovat, ale samozřejmě je pořád kam se posouvat a rozvíjet.

Jaká byla vaše nejlepší investice v životě?
Každou investici do svého byznysu považuju za nejlepší, protože jsem se na ní něco naučil a někam mě posunula. Ať už to byly naivní začátky, nebo i pokročilejší fáze jako Campiri. Nejdu do toho s tím, že projekt bude úspěšný jen finančně. Mým cílem je taky vytvořit něco, co bude lidem generovat radost a co alespoň trochu zlepší svět.
A je jedna důležitá etapa v mém životě, která pro mě byla velmi významná a která pak vedla ke všemu ostatnímu: V roce 2004 mi bylo 21 a Česko zrovna vstoupilo do EU. Od mámy jsem si tehdy půjčil peníze, koupil letenku do Dublinu a měl na první měsíc ubytování. Jel jsem tam s tím, že si najdu přes léto džob a myslel si, že to bude pohoda, když umím anglicky ze školy. Po příletu jsem zjistil, že na mě nikdo s otevřenou náručí nečeká a že irské angličtině vůbec nerozumím (smích). Navíc tam byla spusta dalších cizinců a sehnat práci bylo extrémně náročné. Denně jsem chodil od restaurace k restauraci, od obchodu k obchodu, dával jim svůj životopis a šest týdnů slyšel jenom „ne”. Už jsem to chtěl zabalit, ale pak se mi podařilo dokonce získat dva džoby v jeden den – skladníka a práci ve zlatnictví. Za několik měsíců se mi podařilo vydělat na půjčku od rodičů a i něco navíc. Klíčové ale bylo, že jsem v tom byl úplně sám a že jsem to zvládl. Dodalo mi to obrovskou sebedůvěru a od té doby jedu v mindsetu, že nic není nemožné a všechno lze.

Jak si zachovat chladnou hlavu, když jde ve firmě do tuhého?
Za ta léta jsem se naučil, jak důležité je otevřeně komunikovat jak se zaměstnanci, tak s investory, aby chápali, co se děje a proč. Že tu situaci vnímám, pracuji s ní a mám plán, jak ji řešit. K otevřené komunikaci také patří konstruktivní feedback a to jak z mé strany, tak vůči mně. Tam je zapotřebí hlavně pokora, otevřená mysl a potlačení ega.
Celkem dobře umím absorbovat stres a nepouštět ho dál. Dokážu jednat s klidem a rozvahou, nejsem typ, co by měl emoční výbuchy a cholerické projevy. Kompenzuju si to pak různými aktivitami, ať už jde o sport, meditaci, procházky se psem, čas s rodinou nebo na zahradě. Pomáhá mi i to, že jsem přemýšlivý typ. Být sám se sebou, srovnat si myšlenky, vstát brzy ráno a když mě něco napadne, rozmyslet si to. Vědět, s čím do čeho jdu, co od toho očekávat, jaké jsou možné scénáře vývoje, mít věci promyšlené dopředu a nedostat se do stavu, kdy reaguju na to, co se zrovna stane.

Jaké je pravidlo číslo jedna, kterým se řídíte každý den v práci?
Držet sliby a dohody a dělat maximum pro to, abych vše dodržel. A pokud to nedokážu, snažím se komunikovat tak aby o tom druhá strana věděla.

Který life-hack vám nejvíc usnadňuje pracovní život?
Opět se k tomu vrátím: číslo jedna je řešit svůj spánek. Pak mi pomáhá x dalších aktivit. Několikrát týdně si ráno přivstanu a jdu si zacvičit. Posilovna mě moc nebaví, ale doma mám různé kettlebelly, využívám prvky z jógy, protahuju se, cvičím s vlastní vahou.
Mám svůj rituál, který mě baví: mám rád dlouhá rána a nejsem typ, který by začal pracovat v 7:00. Během i klidně tříhodinového rána se věnuju sobě, připravím rodině snídani, postarám se o psa. Dám si prostě pohodu, abych měl dostatek energie na celý den dopředu. Ráno mě nastartuje i studená sprcha a taky užívám různá nootropika, doplňky stravy a vitamíny, které mi pomáhají s koncentrací a paměťovými funkcemi.
A ještě jedna věc, v ní ale od té doby, co se mi narodila dcera, nejsem úplně důsledný – přerušovaný půst. Jedl jsem naposledy ve 4, maximálně v 5 odpoledne, pak zase až druhý den snídal. To je velký hack, jak se cítit dobře.


Kliknutím na „Přihlásit odběr“ vyjadřujete souhlas se zasíláním newsletteru Rockaway Insider na zadaný e‑mail. Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat přímo v newsletteru.

___