Facebook icon Twitter icon Instagram icon LinkedIn icon Close icon Home icon
Všechny novinky
15. 2. 2022,

Jakub Krůta: Přístup „out of the box” máme v Rockaway v krvi

Jakub Krůta: Přístup „out of the box” máme v Rockaway v krvi

Jakub Krůta

Když Jakub před pár lety poprvé překročil práh kanceláří Rockaway, hodnou chvíli trvalo, než se vzpamatoval z prvotního šoku. Absolvent prestižní britské univerzity, který stihl během studia několik zahraničních stáží a při svém prvním, relativně náročném zaměstnání si ještě „jen tak bokem“ dodělal srovnávací zkoušky z různých oborů českého práva, byl zvyklý na striktní oddělení pracovního a osobního života. Svět investic v kulisách uvolněné atmosféry, tolik typické pro Rockaway, mu ale po čase učaroval. A hlavně, jak sám říká, „tenhle byznys dělaný od srdce a tak trochu na punk se vám už opustit nechce“.

Což se mu vyplatilo: dnes se jakožto Senior Legal Counsel věnuje hlavně M&A transakcím a také velkým korporátním a financing projektům v rámci skupiny Rockaway. A k nim patří i ty, které znal a měl k nim vztah už jako teenager – byl například jedním z klíčových právníků při vyjednávání o akvizici podílu v Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Přitom to není zase až tak dávno, kdy zvažoval kariéru právníka za hranicemi, ostatně vzhledem k jeho vzdělání s výraznou mezinárodní příchutí by se nebylo čemu divit. „Nebyl jsem moc na matematiku nebo fyziku, ale šly mi různé eseje nebo argumentace, takže stát se právníkem mi během studia na německém gymnáziu postupně začalo dávat smysl,“ vzpomíná Jakub.

Studovat v zahraničí chtěl od začátku, protože čerpal z dobré zkušenosti s ročním středoškolským pobytem v americkém Oregonu. K Británii měl Jakub kladný vztah, navíc studium na německém gymnáziu tak nějak přirozeně vedlo jeho i ostatní spolužáky k podání si přihlášky na zahraniční univerzity. Na rozdíl od nich ale Jakub zamířil do Skotska. „Chtěl jsem jít trochu proti proudu. Při dobrém prospěchu by bylo jednoduché dostat se na univerzitu do Německa, ale osm let jsem byl na gymplu Němci obklopený a už to chtělo změnu,“ usmívá se. Volba padla na několik škol ve Skotsku, v září 2011 se pak Jakub stal studentem programu Law and German Law na University of Aberdeen.

LINKA ABERDEEN-PEKING-PRAHA

A paradoxně po přestěhování z Česka do Británie Jakubovi jeho „turné“ teprve začalo, protože se rozhodl stát se zdatným v co možná nejvíce právních řádech najednou. Ve třetím ročníku Jakub absolvoval dvousemestrální pobyt v německém Freiburgu, na konci čtvrtého roku studia se se Skotskem dobrovolně na pár měsíců rozloučil znovu a zamířil do Číny – konkrétně na univerzitu v Pekingu a do toho všeho nezanevřel ani na Česko: „Během prázdnin, které jsem často trávil doma, jsem absolvoval praktikum v pražské advokátní kanceláři, kde mi už dva roky před koncem školy nabídli koncipienturu. Oslovilo mě, že zatímco dost spolužáků z Aberdeenu těžko shánělo i brigádu, já už jsem měl zajištěný traineeship. Možnosti uplatnění a kvalita života ve Skotsku a Británii obecně bývají trochu přeceňované, realita umí být dost tvrdá. V Česku si opravdu nemáme na co stěžovat – a já jsem se sem začínal zase znovu víc a víc těšit.“

A právě česká pobočka německé advokátní kanceláře Noerr, která se soustředí na německou a anglo-americkou klientelu, vypadala jako další, zcela logický krok pro absolventa programu v oblasti britského a německého práva – mezinárodní prostředí, jednání zásadně v němčině či angličtině, a přitom v srdci českého hlavního města. Jakub si tak velmi brzy po škole přičichl k poměrně široké škále právních oborů, včetně M&A transakcí a také – pro české kanceláře vcelku netypickému – internímu šetření v oblasti „white-collar crime“.

Práce M&A Legal Counsel v Rockaway se objevila v pravý čas, zároveň ale Jakuba nic nenutilo své místo v německé advokátce opustit. „Zdálo se mi to neuvěřitelné, popis pozice přesně vystihoval to, co jsem chtěl dělat. Na druhou stranu jsem ale nikam nepospíchal, v Noerr jsem byl spokojený. Pohovor v Rockaway se nesl v uvolněném duchu, o nic mi nešlo… A najednou jsem v práci z ničeho nic vyhrkl, že se budu muset rozloučit.“ Do Rockaway tak přišel někdo, koho by všichni zaměstnavatelé pouštěli jen velmi neradi: právník perfektně vládnoucí třemi jazyky, u něhož se navíc hodně oceňoval kreativní „out of the box“ přístup k práci.

AMBICE RUKU V RUCE S PUNKEM

I když byl Jakub perfektní „fit“, vstup do světa Rockaway byl nejdřív trošku šok. „V bývalé práci jsem byl zvyklý nasadit si pomyslnou masku, soustředěně si den odmakat a jít domů. V uvolněné atmosféře Rockaway se najednou začal můj soukromý život překrývat s tím pracovním, na což jsem si trochu déle zvykal, byl jsem zkrátka vycepovaný. Ale za pár měsíců už jsem začal být normální a svůj – uznávám, že to byl strašně osvobozující pocit.“ Jakub nakonec našel svoje pevné místo v Rockaway jak lidsky, tak pracovně, a parta okolo legalu mu vyloženě sedla. „Lidi tady člověku strašně přirostou k srdci a po roce už zjistí, že se mu tahle atmosféra za nic jiného vlastně měnit nechce.“ Jakub se navíc téměř okamžitě dostal k práci, za kterou byl sám zodpovědný. Tehdy si vzal na starost celou implementaci GDPR, a paradoxně proto si brzy získal plnou důvěru svých kolegů – nebazíroval jen na své agendě, ale byl ochotný pomoci i v oborech, o kterých si musel dost nastudovat. Vlastní iniciativa a dobrovolné sebevzdělávání je totiž v legalu vyvažována zlatem.

Jakubova pozice je sice v legal týmu, ale sám zdůrazňuje jedinečnost úzkého propojení (a sdílení know-how) s finančním týmem – jeden od druhého se totiž neustále učí. „Takhle dohromady nám to šlape čím dál lépe, a hlavně se chystáme dál růst, abychom byli schopní toho pokrýt ještě víc.“

Pracovně Jakuba nejvíc baví vertikála Media založená na vstupu Rockaway jako strategického partnera do společnosti Film servis festival Karlovy Vary. Podle Jakuba má sice Rockaway často pověst agresivního oportunistického a nepředvídatelného investora, který „nemá plán“, ale právě Media větev odhaluje fakt, že v Rockaway jsou lidi, kteří se umí zapálit pro ne tak profitový byznys, ale i ti, kteří si investice důkladně promýšlí dopředu. „My jsme punk, ale uvažujeme strukturovaně, i když to na první pohled není vidět. Důkazem je právě třeba naše mediální vertikála, která mi jako celek dává skvělý businessový smysl. Nejde v ní navíc jen o peníze, ale také o budování platformy, rozvoj eventů, města Karlových Varů a celého regionu. Tohle je ta srdcovka, na které všichni pracují hrozně rádi. Včetně mě.“